Hoe het werkt

Het werkt heel eenvoudig

 • U wordt lid van ZonSamen voor eenmalig 1 euro
 • Vervolgens profiteert u ook van zonne-energie
 • Geen gedoe in uw woning: ZonSamen legt de zonnepanelen op uw dak. De installateur hoeft niet bij u binnen te komen
 • ZonSamen regelt alles voor u, zoals de verzekering, onderhoud enzovoort

Wat zijn mijn voordelen?

 • U profiteert u van de zonne-energie, ook al heeft u geen eigen dak
 • U hoeft slechts eenmalig 1 euro te betalen om mee te delen in de opbrengst. Verder hoeft u niets te doen
 • De installateur van de zonnepanelen hoeft niet bij uw woning naar binnen
 • U kunt gewoon bij uw eigen energieleverancier blijven
 • U geniet 15 jaar lang gegarandeerd van het voordeel van zonnepanelen

Hoe kan ik meedoen?

 • Om van deze regeling gebruik te kunnen maken moet u vóór 31 december 2021 lid worden van ZonSamen. Wilt u straks profiteren van de opbrengsten, schrijf dan nu in!
 • Lidmaatschap kost eenmalig 1 euro, u zit nergens aan vast
Lid worden

Betaal ik echt maar 1 euro voor zonnepanelen?

Het is écht waar: u als huurder betaalt niet meer dan 1 euro. Dat zit zo: tot nu toe konden alleen mensen met een geschikt dak zonnepanelen op hun dak leggen. Dat vindt de overheid niet eerlijk voor mensen die in een huurwoning wonen. Daarom hebben ze een oplossing bedacht: via de SCE (subsidieregeling coöperatieve energieopwekking) kunnen mensen zonder eigen dak meedoen met zonnepanelen. Ze moeten dan wel lid worden van een energiecoöperatie zoals ZonSamen. Zo’n energiecoöperatie legt zonnepanelen op de daken van de woningen van bijvoorbeeld de woningcorporatie. De energiecoöperatie krijgt hiervoor subsidie via de SCE. Huurders die lid worden van deze energiecoöperatie profiteren via hun lidmaatschap van de coöperatie van de zonnepanelen. Het voordeel voor de woningcorporatie is dat ze hun woningen duurzamer maken met de zonnepanelen.

Geen eigen kosten

Wij nemen de installatie en het onderhoud van de zonnepanelen helemaal voor onze rekening. En u als bewoner hoeft dus niets te investeren of extra te betalen.

Maximaal voordeel

U wekt via ZonSamen de stroom op, zonder er iets voor te doen. Alles wordt geregeld, en elk jaar wordt alle winst eerlijk verdeeld.

Maximaal vergroenen

Toekomst bestendige keuze en gegarandeerde opwekking van de zonnepanelen. Goed voor het milieu en uw portemonnee.

Gegarandeerde opbrengst

Uit ervaring weten wij wat de zonnepanelen voor u opbrengen. U weet dan precies wat uw besparing wordt op uw energierekening.

SCE-regeling?

Hoe werkt de SCE-regeling?

 • Alleen energiecoöperaties, zoals ZonSamen, mogen gebruik maken van de SCE-regeling.
 • De subsidie wordt 15 jaar lang toegekend.
 • Een energiecoöperatie is een vereniging van mensen die samen duurzame energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.
 • Je moet lid zijn van de energiecoöperatie om mee te kunnen delen in de voordelen.
 • Leden moeten allemaal in het zelfde postcodegebied wonen
 • De coöperatie heeft minimaal 1 lid nodig voor elke 15 zonnepanelen (ofwel 5kWp vermogen)
 • Ieder lid van de coöperatie moet volgens de SCE-regeling geld inleggen. De hoogte van het bedrag maakt niet uit. Dat mag dus ook slechts 1 euro zijn.
 • Voor meer informatie verwijzen wij u door naar: https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sce

Klinkt goed 1 euro inleg?

Hoe kan ZonSamen zonnepanelen voor 1 euro inleg per lid aanbieden?

 • ZonSamen is de landelijke energiecoöperatie die gebruik maakt van de SCE-regeling.
 • ZonSamen maakt afspraken met woningcorporaties om zonnepanelen te installeren op daken van huurwoningen. Huurders die lid worden profiteren vervolgens van de opbrengsten.
 • ZonSamen maakt geen winst, maar heeft als doel om zo veel mogelijk daken vol te leggen met zonnepanelen. En ze willen dat zoveel mogelijk mensen daarvan kunnen profiteren. Hoe meer zonne-energie, hoe beter voor het klimaat en voor je portemonnee!
 • ZonSamen schiet de dure installatiekosten voor en betaalt dit af via de subsidie-inkomsten die ze krijgen via de SCE-regeling.
 • De subsidie van de SCE-regeling is hoog genoeg om het lidmaatschap eenmalig voor 1 euro te kunnen aanbieden. Zo voldoen ze aan de SCE-regeling. En hoeven huurders geen hoge kosten te betalen voor de zonnepanelen.

Wat doet mijn woningcorporatie?

Het enige dat de woningcorporatie hoeft te doen is haar daken kosteloos beschikbaar stellen voor de zonnepanelen. Zo zorgen we samen dat iedereen kan profiteren van zonne-energie!

Kan iedereen lid worden van ZonSamen?

Nee. Alleen huurders van woningcorporaties die hun daken beschikbaar stellen aan ZonSamen kunnen lid worden.

Wat doet ZonSamen nog meer voor u?

ZonSamen is dé energiecoöperatie voor alle Nederlandse woningcorporaties. Onder ZonSamen worden alle projecten verzameld zodat kosten worden bespaard, en maximaal kennis wordt opgebouwd en gedeeld. ZonSamen doet voor uw Postcoderoos-project:

01

Financiering en realisatie

ZonSamen regelt de financiering van de zonne-installatie.

02

Beheer en monitoring

Beheren en monitoren van de installatie, zodat alles goed werkt en storingen worden opgelost.

03

ALV

Twee keer per jaar organiseert ZonSamen een Algemene Ledenvergadering voor iedereen die lid is.

04

Verdeling opbrengst

ZonSamen zorgt dat de opbrengst van de zonnepanelen eerlijk verdeeld wordt onder alle leden.

05

Financiële administratie

Volledige financiële administratie verzorgt ZonSamen voor u.

06

Ledenadministratie

ZonSamen verzorgt de ledenadministratie.

07

Klantenservice

Onze klantenservice delen we met de klantenservice van Wocozon.

Kunt u het nog één keer voor mij samenvatten?

 • De woningcorporatie stelt daken beschikbaar aan ZonSamen
 • Alleen de huurders van de woningcorporatie kunnen (gratis) lid worden van ZonSamen
 • ZonSamen financiert en realiseert de installatie van de zonnepanelen
 • Elke huurder die lid wordt betaalt 1 euro om mee te doen met de zonnepanelen
 • ZonSamen regelt alles, zoals financiën, beheer, vaste lasten en onderhoud
 • Zonneprojecten op daken van woningcorporaties worden mogelijk gemaakt via de SCE-subsidieregeling voor energiecoöperaties
 • ZonSamen verdeelt alle winst eerlijk onder haar leden
Lid worden

Wat is mijn voordeel precies?

We gaan er vanuit uw jaarlijkse voordeel tussen de 50 tot 100 euro ligt. Mooi toch? En dat 15 jaar lang voor maar 1 euro! Hoeveel precies dat ligt aan verschillende factoren, zoals de hoogte van het gebouw of bijvoorbeeld hoeveel de zon schijnt in een jaar. Hieronder leggen we het uit.

ZonSamen krijgt een subsidiebedrag voor de opgewekte zonnestroom. Daarvan betalen zij de kosten voor de zonnepanelen, de verzekering, de netbeheerder, onderhoud, enzovoort. Het geld dat overblijft komt ten goede aan de huurders die lid zijn van ZonSamen.

Hoeveel u precies krijgt hangt van veel dingen af. Per woningcorporatie maken we afspraken. Bijvoorbeeld op welke gebouwen we zonnepanelen mogen leggen, en welke bewoners mee kunnen doen. Per woningcorporatie tellen we alles wat overblijft bij elkaar op en dat verdelen we dan onder de huurders die lid zijn. Maar er zijn meer dingen waarvan de hoogte van het bedrag afhangt, bijvoorbeeld: op een gebouw met een groot dak en weinig bewoners kan ZonSamen veel panelen installeren. Het bedrag dat overblijft om te verdelen is hoger dan bij een gebouw met een klein dak en veel bewoners.

Als de de zon in een jaar veel schijnt, is  het voordeel hoger dan in een jaar waar de zon weinig schijnt. De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op een heel hoog dak zijn hoger zijn dan op een laag dak. Bij een gebouw met een hoog dak blijft er dus minder geld over dan bij een laag dak.

Zo ziet u dat er meerdere dingen zijn die de hoogte van uw voordeel bepalen. Goed om te weten: ZonSamen is  een organisatie zonder winst als doel. Alles wat overblijft komt ten goede aan de leden.

Hoe krijg ik het voordeel uitgekeerd?

ZonSamen maakt afspraken met uw woningcorporatie over de verdeling. Hoe het precies wordt geregeld hangt af van uw woningcorporatie en van het gebouw waar u woont. ZonSamen ziet het liefst dat de opbrengst van de zonnepanelen wordt afgetrokken van uw servicekosten. Soms is dat niet mogelijk. In dat geval keren we het bedrag rechtsreeks uit, of keren we een deel rechtstreeks uit en wordt een deel van de servicekosten afgetrokken. Wanneer u lid wordt informeren wij u over de voorwaarden die voor uw situatie gelden.

Aanmelden Webinar of Seminar

Wilt u meer informatie geef u dan op voor de webinar of seminar. U kunt dit doen door het contactformulier in te vullen. Voor een webinar krijgt u dan een link per mail waarop u zich kunt inschrijven. Voor een seminar krijgt u een mail ter bevestiging van inschrijving.

Aanmelden webinar of seminar